Om kreativtet og hvordan en kan lokke den fram

Tiril Hauan Photography: sitrende.net / tirilhauan.net

I det siste har jeg tenkt mye på kreativitet. Å være kreativ er litt som å puste for meg, jeg gjør det best når jeg ikke tenker over det. Når jeg begynner å tenke på pusten i halsen og nesen blir den hakkete og vanskelig, den blir ukjent og unaturlig. Og akkurat sånn er det med kreativiteten – når jeg prøver å tvinge den så passer den liksom ikke helt lengre, den blir ikke helt min egen.

En annen ting med kreativitet er at den er helt grunnleggende for at jeg skal ha en god dag. Enhver dag blir bedre hvis jeg får gjøre ett eller annet kreativt i løp av den. Det trenger ikke være noen store greier altså, men bare ta et par bilder, skrive noen ord, lage noe fint hjemmelaget, organisere på en ny måte, få en ide og skrive den ned + planlegge hvordan den skal ta form, etc.

Det finnes naturligvis like mange måter å være kreativ på som det finnes kreative mennesker. Men allikevel så tror jeg at noen av de tingene som bringer fram kreativiteten kan være felles for flere av oss.  Her er noen tips om ting som hjelper fram kreativiteten i meg;

* Stå opp tidlig og bruk den første timen til å bare la tankene vandre over kaffikoppen (ikke sjekk mail/facebook/etc, de kommer fortsatt til å være der når timen er over!)

* La deg inspirer av andre, og husk at det Er lov å låne biter her og der, pusle det sammen og skape ens eget (altså; Steal like an artist).

* Men; kreativitet er ikke en gruppesport – mange er mest kreative alene – (brainstorming er overvurdert).

* Gjør slike ting som gjør at tankene får vandre fritt, kreativitet og gode ideer kommer ofte snikende når tankene og hjernen får «slappe av» mellom øktene. For meg fungere det godt å ta en dusj, gå en tur, dagdrømme.

* Ha en bok til å skrive ned ting i på nattbordet (Jeg får alltid masse gode [og mindre gode] ideer rett før jeg sovner).

* Fullfør noe.

* Prioriter. (Jeg har en tendens til å bi overveldet og ha alt for mange prosjekter på en gang, og da er det ofte vanskelig å komme noen vei. En ting av gangen funker best.)

* Lag lister, sorter ideer og gjøremål (slik at tankene får rom til å flyte fritt, og ikke blir en stor, vond knute av alt du «burde» ha gjort). (Og bruk fine farveblyanter på de forskjellige punktene!)

* Vær nysgjerrig.

Tiril Hauan Photography: sitrende.net / tirilhauan.net

Tiril Hauan Photography: sitrende.net / tirilhauan.net

Har du noen fine tips – hva setter i gang kreativiteten hos deg?

10 kommentarer til “Om kreativtet og hvordan en kan lokke den fram”

 1. Dette er mer en observasjon: Hvis jeg skal lage noe nytt, planlegger jeg ofte innkjøp som skal gi et fint sluttresultat, materialer og farger som jeg innbiller meg passer bra sammen. Det får jeg sjelden til å klaffe, de beste resultatene får jeg når jeg mikser nytt og gammelt, prøver uventede kombinasjoner og ikke er så nøye med planleggingen.

  Bra liste! Kjenner det er viktig for meg å være kreativ i blant – særlig siden det blir mye struktur og logikk ellers.

  1. Veldig godt poeng! Jeg har noe av den samme erfaringen; – det er noe med det å bruke gamle ting til noe som de kanskje ikke er tenkt til i utgangspunktet som er spesielt givende.

 2. Så koselig å komme over denne posten, og denne bloggen.
  Gjennom Hei Astrid forresten.

  En del av tingene du lister opp her skal jeg helt klart skrive meg bak øret.

  Jeg elsker å ta bilder, og det over her, med klokkeuret i skogen likte jeg spesielt godt.
  Selv tar jeg mest portretter enn så lenge.

  Her i huset har jeg fast photoshoot dager på lørdager. Er så sliten etter jobb, at hverdager går som regel ikke. I løpet av uka tenker jeg på hvor jeg kan dra for å ta bilder, hvilken look jeg er på utkikk etter, hvilken props jeg trenger osv.

  Og nå er det lørdag, og jeg hadde planen klar, og det er SOL og nydelig vær ute – men jeg kommer meg ingen steder. Dessverre har et av barna i barnehagen smittet meg med små basilusker, så da får jeg håpe jeg blir bedre til i morgen, for jeg har hørt at sola skal henge rundt da også :)

  1. Hei og takk for veldig hyggelig kommentar! Så god ide med fast fotoshoot på lørdagene – det er så viktig å rydde plass til lidenskapen i en hektisk hverdag..

   Håper du blir frisk igjen snart, og at neste lørdag til gjengjeld blir ekstra fin! ;)

 3. Her var det mange gode råd! Selv liker jeg det å stå opp tidligere for å tegne litt veldig godt. Jeg har også følelsen av at hvis jeg gjør noe kreativt hver dag så kommer jeg inn i en kreativ «rytme» hvis du skjønner hva jeg mener. Det gjør at jeg bare får bedre og bedre og flere ideer! Så å gjøre litt hver dag er et veldig godt råd :)

 4. Mange smarte tips :) Jeg trodde før at jeg måtte vente på kreativiteten før jeg kunne sette igang med noe, men det letteste nå er bare å hoppe uti det og begynne å jobbe. For meg fungerer brainstorming og idemyldring veldig bra og lav sensur ( i begynnelsen vel og merke). Å lufte ideer til andre er også veldig nyttig, såfremt de ikke stjeler dem, hehe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge