I kameraveska

Her er en aldri så liten oversikt over hva jeg har i kameraveska! (Siden flere av dere lurer på nettopp det).

Dette her er for øvrig favorittkameraveska (selv om jeg også bruke mange store, gode vintagevesker til å ha kamerautstyr i). Jeg har fått den i bursdagsgave av K (fordi han er alt for snill) . Den er av merket Ona og den er med meg hver gang jeg trenger typ et kamera og to objektiver. Trenger jeg mer utstyr så pakker jeg kamerasekken.

Kamera

Jeg bruker to kamera:

– Canon 5d mrk. II

– Canon 7d.

For det første er det veldig trygt og godt å ha to kameraer når en fotograferer f.eks bryllup. Det har aldri skjedd meg at kamera har tatt kvelden, men jeg synes uansett det er greit å ha to, om uhellet skulle være ute. For det andre så utfyller disse to kameraene hverandre helt perfekt. 5d-en blir desidert mest brukt – det er et helt fantastisk kamera som jeg er overmåtelig fornøyd med. Det er et profesjonelt fullformatkamera som utnytter lys på en utrolig fin måte, og som tar bilder akkurat sånn som jeg vil at det skal ta bilder. 7d-en er også et veldig godt kamera men til litt annen bruk; det er supert som actionkamera (typ når Baldur hopper i snøen kan jeg ta masse, fokuserte bilder av ham i lufta) og det er også veldig bra på filming (en funksjon jeg har brukt en del først etter lille E kom til verden).

Objektivfamilien (sortert etter hvor mye jeg bruker dem)
– Canon 85mm f/1.2

Detter er mitt favorittobjektiv – det tar Helt fantastiske bilder. Jeg bruker det til nesten alt; hverdagsfoto, interiør, mat, portretter av store og små. Det tar nydelige, myke bilder og funker flott også under dårlige lysbetingelser. Det fungerer for øvrig ikke så bra på gruppebilder og når du har liten plass på å fotografere (det er 85mm og et fastobjektiv, noe som betyr at du må ha en del luft mellom deg og det du tar bilder av + at du ikke får «plass til» så mye (typ mange mennesker) i bildet med mindre du står ganske langt unna). I tillegg er det et ganske tungt og stort objektiv (har Masse glass i seg for å bli så lyssterkt), og det er derfor ikke plass til det i litt mindre vesker + det er litt tungt å bære rundt på i lengden. Så noen ganger, hvis jeg bare skal ut en liten tur,  så tar jeg med meg 50mm f/1.4 i stedet for. Men skal jeg ta viktig bilder, tar jeg alltid med 85mm’eren.

Tatt med 85mm f/1.2: Dette, dette, dette og dette.

– Canon 50mm f/1.4

Dette er også et kjempegodt objektiv. Jeg bruker det til omtrentlig de samme tingene som 85mm’eren, men i tillegg har det fordelen med at en kan være nærmere det en ønsker å ta bilde av og få litt mer med på bildet. Det er bittelite, veier bittelite og er derfor helt ideelt å dra med seg overalt.

Tatt med 50mm f/1.4: Dette, dette og dette.

Canon 24-70 f/2.8

Dette objektivet har jeg fordi jeg noen ganger tar gruppebilder av masse mennekser (f.eks. i bryllup). Da må jeg nesten ha en zoomlinse med mulighet for lav brennvidde (24mm). Det er egentlig et kjempegodt objektiv, men fordi det er f/2.8 kan det ikke oppnå så lav dybdeskarpet som jeg svært ofte vil ha, og dermed så blir det desverre ikke brukt så kjempemye.

– Canon 45mm TS f/2.8

Min nyeste innvestering. Tilt-shift-objektiv er ganske annerledes fra andre objektiv (en kan snu på fokusplanet i forhold til bildebrikka – slik at en på en måte kan lage en «linje» som har fokus, og linjen kan inneholde objekter som har ulik avstand til kamera), dette gjør det litt mer utfordrende å bruke, men det kan til gjengjeld ta skikkelig spennende bilder. Jeg lærer fortsatt å bruke det, men gleder meg veldig til å teste det ut i bryllupssesongen i år!

– Sigma 150mm f/2.8

Dette er et veldig godt makroobjektiv. Det er bare det at jeg nesten aldri tar makrobilder. Men om jeg en dag plutselig skulle få gruelig lyst til / i oppdrag å dokumentere noe ørlite/veldigveldig nærme, så er det veldig greit å ha dette objektivet tilgjengelig.

Tatt med 150mm f/2.8: (oi, nå måtte jeg gå langt tilbake i bildearkivet …) dette og dette.

– Så, objektiver oppsummert: er ikke objektivet lyssterkt, så vil jeg ikke ha det. Akkurat dette er kanskje det jeg synes er det aller viktigste (tekniske) kravet for gode bilder; lyssterke objektiver. Av denne grunn bruker jeg nesten bare fastobektiver. Zoomobjektiver stjeler masse lys, og gir en derfor mye mindre spillerom, og det blir umulig å ta bilder i dårlige lysbetingelser + det blir umulig å ta bilder med lav dybdeskarphet. F/1.2 og f/1.4 er så flinke på å utnytte lys at en kan ta skikkelig fine bilder selv når det begynner å blir ganske så mørkt, og det er disse to jeg bruker desidert mest.

Øvrig

– Fjernkontroll

– Stativ

– Reflektor

– Store, kjappe minnekort (jeg bruker Sandisk Extreme)

Stativ og fjernkontroll bruker jeg når jeg tar selvportett, ellers aldri. Reflektor kan være gull verdt noen ganger – f.eks om en skal ta portretter ute i motlys og trenger å lyse opp ansiktet til den en portretterer. Kjappe minnekort er kjempeviktig fordi ingenting er så kjedelig som å gå glipp av det aller vakreste øyeblikket fordi kameraet henger seg opp pga. et treigt minnekort.

Redigering

Jeg redigerer alle mine bilder i GIMP (Gnu bildebehandlingsprogram), som er et åpen kildekode alternativ til Photoshop, og som ser omtrent sånn her ut:

Det er gratis og skikkelig, skikkelig bra, og alle som vil prøve det kan laste det ned her. Jeg kommer for øvrig til å skrive egne innlegg om redigering og fototips etter hvert, så følg med!

Og så vil jeg bare si helt til slutt at utstyr er fint og greit og flott, men mest at alt så handler fotografi om å se, å lete, å være nysgjerrig på verden, og å la seg forundre av hvor vakre de merkeligste ting kan bli, når lyset omfavner dem på rett måte.

Er det noe dere lurer på om fotoutstyr? Spør i vei – så skal jeg svare så godt jeg kan!

5 kommentarer til “I kameraveska”

 1. Så bra innlegg! Og ser ut som om vi har det samme kravet til objektiv: lyssterkt! Bruker mest 50 mm f1.4, men fokusen har begynt å tulle litt i det siste… Drømmer om å kunne oppgradere det til en f1.2, og skaffe meg den 85 mm du har. Andre objektivet jeg har er 35 mm. Solgte mitt zoomobjektiv, liker best dem som er faste. Men savner zoomen litt når jeg er på ferie og går rundt i byer og sånt, føler meg så kjip de gangen jeg må stoppe for å bytte objektiv, og så må de andre vente på meg…haha. Er ikke barebare å være venn med en fotograf.

  1. Så godt å høre at du liker innlegget! Det har jo mange fordeler å være venn med en fotograf også da – som gratis/sterkt nedsatte fotoshoots ;) Jeg har også 50mm 1.2 på ønskelisten, men øverst på lista står 24mm 1.4 – det blir nok neste investering. Håper du har en fin mandagskveld!

 2. Fikk lastet ned programmet, takk for at du deler. Jeg er vant med Photoshop men vurderer å avinstallere dette nå som jeg fikk tak i gimp. Men jeg har spørmål til deg : Skjønte ikke så mye av disse lagringsalternativene, er vant til PNG og JPG..Jeg fant ingen av disse i gimp når jeg skulle lagre, men fikk åpnet bilder i andre formater som jpg og png.. har du noe svar på dette. :-)

  1. Hei! Jeg pleier å lagre en .xcf-fil (som jeg bruker hvis jeg skal redigere mer på bilde senere – .xcf er nemlig ukomprimert) og en .jpg-fil (som jeg bruker til omtrent alt annet). Når jeg lagrer som .xcf så trykker jeg Fil -> lagre, men når jeg lagrer som .jpg så må en trykke fil -> eksporter -> og så velge filtypen .jpg (eller .png om en heller vil det). Håper det var forståelig og spør gjerne videre om du ikke får det til!

   Håper du har en kjempefin påske!

 3. Å tusen takk – denne bloggen din har gjort det slik at jeg nå har fått lyst å ta bilder igjenn. Takker for veldig gode tips.

  Jeg som du startet med AV

  men nå kan jeg TV og det gir utrolig flotte bilder –
  Nå er det som at jeg vil og må ha kameraet med meg overalt. Tok noen bilder av middagen i dag og det funket helt perfekt. TUSEN TAKK IGJENN :-)

  Skal nok finne ut av Gimp også forklaringer for bildeformater i mailen var flott – takk :-) Klem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge